Zašto volontiramo?

Zašto neki ljudi troše veliki deo svog slobodnog vremena kada ništa ne dobijaju za uzvrat? Je li to gubljenje vremena? Iako volonteri imaju različite motive zbog kojih se odlučuju da rade taj posao, jedno je zajedničko svima – to rade zato što žele da pomognu – ljudima, životinjama, prirodi, planeti…

I zbog toga ulažu svoj rad i slobodno vreme, a za uzvrat su jednostavno srećni što čine nešto dobro. Kada je volontiranje u pitanju postoje razne predrasude da je to besplatni rad, ekspolatacija, vid manipulacije. Skoro da nema volontera koji nije naišao na stereotipe: volonteri su zloupotrebljeni, volontiranje je gubljenje vremena, ne služi ničemu. Nakon ogromne nesreće koja je zadesila stanovnike Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske u skorašnjim poplavama, okupio se ogroman broj volontera koji svakodnevno pomažu ovim ljudima da što lakše i brže prebrode teške trenutke.

 

Najvažnije činjenice o volontiranju:

Učenje novih vještina

Pomaže vam da ostanete aktivni

Popunjava praznine u vašem rezimeu

Može dovesti do zaposlenja

Pruža terapijski učinak

Može poboljšati društvene veštine

Pruža relevantno radno iskustvo

Može vas naučiti onome što je uistinu važno

Pomaže u stecanju novih prijatelja

Pomaže vam da proširite vašu mrežu poznanstava

 

Na ovoj stranici možete se prijaviti za volontiranje na određenom događaju ili akciji, ili popunite formular kako bi vas imali u evidenciji prilikom planiranja volonterskih akcija.

[one_time_volunteer_opps]